Węgierska zupa z fasolką szparagową

Węgierska zupa z fasolką szparagową

Czas Przygotowania 40 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  • 600g żółtej fasolki szaparagowej
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 150g kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki Pasty Paprykowej Univer łagodnej lub ostrej
  •  1 łyżka Pasty Gulaszowej Univer ostrej lub łagodnej

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Umyj  fasolkę szparagową, odetnij końcówki, a następnie pokrój ją na 2 cm kawałki. Zagotuj fasolkę w ok. 1,2 l wody. Dodaj sól oraz drobno pokrojoną cebulę. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż fasola zmięknie.

W międzyczasie zrób zasmażkę (rozgrzej olej na patelni, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty na jasnobrązowy kolor). Zdejmij garnek z ognia, posyp papryką i dodaj posiekaną pietruszkę.

Kiedy zasmażka ostygnie, dodaj cukier, ocet i śmietanę. Wymieszaj z odrobiną wrzącej zupy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj do fasoli. Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aby zupa zgęstniała. Dodaj więcej soli i przypraw do smaku, a całość dopełnij pastą paprykową i gulaszową.

Produkty z Przepisu

70 g
4,20 zł
70 g
4,20 zł
70 g
4,54 zł
70 g
4,54 zł